当前位置: 网站首页 > 学术讲座 > 正文

发布时间:2018年11月06日 09:41   浏览次数:
报告人 Shi Jin 年月 2018-11
14

报告题目:Uncertainty quantification for multiscale kinetic equations with uncertain coefficients
报告人:Shi Jin
报告人单位:University of Wisconsin-Madison
报告时间:2018年11月14日(周三) 上午10:00-11:00
报告地点:数学学院西303报告厅
邀请人:陈柏辉

报告摘要:
    In this talk we will study the generalized polynomial chaos-stochastic Galerkin (gPC-SG) approach to kinetic equations with Uncertain coefficients/inputs, and multiple time or space scales, andshow that they can be made asymptotic-preserving, in the sense that the gPC-SG scheme preserves various asymptotic limits in the discrete space.
This allows the implementationof the gPC methods for these problems without numerically resolving (spatially,temporally or by gPC modes) the small scales. Rigorous analysis, based on hypocoercivity of the collision operator, will be provided for general kinetic equations to prove uniform convergence toward the local or global equilibrium, and the spectral convergence of the gPC-SG method.

报告人简介:
金石获北京大学学士学位,美国亚利桑那大学博士学位,历任美国纽约大学库朗数学研究所博士后,美国佐治亚理工学院助理教授,副教授,美国威斯康星大学(麦迪逊)正教授,数学系系主任,Vilas 杰出成就教授,上海交通大学数学系讲席教授,系主任,自然科学研究院院长。金石曾获得冯康科学计算奖,国家自然科学基金杰出青年基金(海外),教育部长江讲座教授(清华大学),国际华人数学家大会晨兴数学银奖。他是美国数学会(AMS)首批会士,工业与应用数学学会(SIAM)会士,及2018年国际数学家大会邀请报告人。